В продължение на 17 години българското мецосопрано е примадона в Миланската Ла Скала

Генералното консулство на Република България в Милано организира официално откриване на паметната плоча на известната българска оперна певица и актриса Елена Николай на 14.01.2022 г. от 11.00 часа в парка на Conservatorio Paganini в Генуа на улица Albaro 38.

Поставянето на паметна плоча в чест на знаменитата певица, натурализирана италианка е идея на Генералния консул в Милано г-жа Таня Димитрова. Елена Николай  е  дълбоко свързана с град Генуа, където започва първото си значимо професионално образование.

Стоянка Савова Николова (1905-1993), родена в село Церово, Панагюрско, е рожденото име на известното мецосопрано и актриса. Певицата учи две години в Консерваторията в България, след което заминава за САЩ, за да учи в Оберлинската консерватория. По-късно развива музикалния си талант в Генуа и Милано, а след това се мести в Неапол, като пее в най-големите италиански театри.

Името на Елена Николай е свързано и с филмовата сцена: в периода между 1963 и 1968 г. тя участва в 7 филма; особено важна е ролята ѝ в "Il boom" с Алберто Сорди и режисьор Виторио Де Сика. В продължение на 17 години българското мецосопрано е примадона в Миланската Ла Скала, 23 сезона в театър Сан Карло в Неапол и в Арена ди Верона.

Именно в Генуа Елена Николай усъвършенства певческото си образование, което ѝ позволява да развие висок, мощен и топъл глас, както и важна техническа подготовка, ясна и жизнена дикция и гъвкав темперамент. Оперната певица учи в Консерваторията "Николо Паганини". Продължава образованието си с частен учител, а след бомбардировките през 1943 г.  се изявява на сцената на Театро Карло Феличе в Генуа, а по-късно в Кинотеатро Гратачело - едно от местата, които свидетелстват за тясната връзка между Елена Николай и града на фенерите.

Снимки: Генерално консулство на България в Милано

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.