Сред тях са присъствалите на две комисии, както и най-близко седящите до нея депутати

От РЗИ-София са поставили под карантина контактните лица на депутата от ГЕРБ Теменужка Петкова.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова е в болница с COVID-19

От здравната инспекция обясниха, че става дума за двама души от комисията по „Енергетика“, които седят в непосредствена близост до Петкова, тъй като тя е престояла 5 минути в залата. Карантинирани са и всички лица, присъствали на комисията по „Бюджет и финанси“, както и най-близко стоящите до нея в пленарната зала.

Още преди официалното решение на РЗИ от ГЕРБ отправиха критики,  че мерките в парламента не се спазват.

На въпрос дали има информация дали са карантинирани и депутати от „Продължаваме Промяната” Петър Кулински коментира, че все още такава няма.

„Това е решение, което столичната РЗИ предстои да вземе”, добави той.

„Това, което се случва в тази сграда, тази зала – е много безотговорно. Ние сме наблъскани един до друг като сардели. Няма никакви противоепидемични мерки. За каква дистанция говорим? Голяма част от депутатите не носят маски, не се спазват правилата, не се прави редовна дезинфекция”, каза от своя страна Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

Комисията по бюджет и финанси, която е изцяло карантинирата, е една от най-важните в парламента. Все пак изолираните депутати ще могат да продължат да участват в пленарната работа дистанционно. След промяната на правилата преди дни, 7 дни е срокът, в който контактните лица трябва да останат в изолация. Тези от тях, обаче, които имат и трета ваксина, могат да излязат и по-рано - ако 72 часа след контакта си направят ПСР тест и той е отрицателен. Което означава възможност за отмяна на карантината още във вторник. От тази възможност вече се възползваха премиерът и президентът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.