Властите в страната съобщават, че детето не е имало здравословни проблеми или известни наследствени болести

Тримесечно бебе почина в Катар от последствията на болестта, свързана с COVID-19, съобщиха властите, цитирани от Франс прес и БТА.

Смъртността вследствие на коронавируса е силно ограничена при децата, но здравните власти на много страни съобщават за нарастване на броя на случаите при тях след разпространение на варианта Омикрон.

"Бебето не страдаше от никакви други здравословни проблеми или известни наследствени болести", подчерта катарското здравно министерство, като добави, че това е второто дете, починало в Катар от началото на пандемията. "По-голям брой деца са заразени при сегашната вълна и изискват повече медицински грижи", според същия източник.

Случаи на смърт на кърмачета вследствие на COVID-19 бяха обявени от различни страни след началото на пандемията, но тези случаи остават изключително редки. Броят на дневните случаи в Катар, страна с 2,6-милионно население, достига около 4000 през последните дни - 20 пъти повече от цифрата в средата на декември. Поради големия брой случаи, в края на миналия месец основната болнична група в страната спря отпуските на всички медици и административни служители, работещи с болни от COVID-19. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.