Проф. Витанов: Решението за налагане на локдаун не е само медицинско, но и политическо

Почти цяла България вече е в тъмночервената зона по брой заразени с COVID-19. Болници в страната увеличават по спешност интензивните легла, за да поемат потока от пациенти. Според анализа на държавата обаче все още сме далеч от критичните нива.

Петте области, които попадат в Северния централен район са в тревожна тенденция за запълване на интензивните легла. Това са Велико Търново, Силистра, Русе, Разград и Габрово. Там над 70% от леглата за интензивни грижи вече за заети. Прогнозата е, че до пет дни ще се премине и границата от 80%.

Витанов: До края на седмицата Омикрон ще бъде доминиращ у нас

В другите райони на картата ситуацията е по-спокойна, показват данните. Като само две зони са прехвърлили прага от 50% заети интензивни места.

Лекари от Велико Търново се опасяват, че до дни пациентите с тежка форма на коронавирус могат да останат без животоспасяващо лечение. 

 „В Търново в момента имаме разкрити 18 интензивни легла. Сега са ни заети леглата почти на 90%”, обяснява д-р Стефан Филев, директор на МБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”.

За да се поеме потокът от пациенти в областта лечебните заведения в Горна Оряховица и Свищов ще увеличат приема на тежки случаи, стана ясно след среща на кризисния щаб.

Що е то туиндемия и настъпва ли в Европа

 „До локдаун смятам, че няма да се стигне при тези свободни легла. От МЗ имаме указание да се изчака с прилагането на мерките, тъй като ще се видоизмени формулата за тази прогноза на изчисляване на епидемичната обстановка”, каза д-р Красимира Петрова, която е директор на РЗИ – Велико Търново.

Северно-централният район, в който попада Търново, засега остава единствената зона, близо до определения от държавата праг за затягане на мерки. До нови ограниченията обаче може и да не се стигне, заяви математикът, изготвящ анализа. 

Проф. Николай Витанов твърди, че това дали ще се наложи локдаун там не е само медицинско решение, но и политическо.

„Системата е изчислена така, че дори да стигнат 80% има още 20 резерв, така че те могат да изкарат някакво време и над 80% докато се решава този въпрос”, допълни математикът от БАН.

В друг район на картата - Югоизточният, запълнените интензивни легла са под 50%. Но въпреки, че зоната се намира в най-безопасния според плана на властите етап - 0,  в айтоската болница определят ситуацията като критична и ежедневно връщат пациенти.

„В момента всички легла са заети. Днес се обадиха поне 5 човека, положението е много тежко. Много хора търсят. И от Бургас са върнати хора”, твърди д-р Фатме Хасан, завеждащ интензивно отделение в МБАЛ Айтос. От болницата са принудени да правят списък с чакащи, тъй като нямат възможност за разкриване на още места.

На този фон очакванията на математиците са оптимистични -  няма да се стигне до 100% запълнени интензивни отделения едновременно в цялата страна.

„Пожарът гори неравномерно. Горят в момента няколко области - Благоевград, София, Бургас, Варна. Докато другите не горят. Когато и те се подпалят, онези пък ще са изгорели, образно казано. За да се говори за апокалиптични прогнози, всичко трябва да гори едновременно”. Това заяви математикът проф. Николай Витанов.

Причина за неравномерната заболеваемост у нас, според проф. Витанов, е в различната доминация на Омикрон в отделните части на страната. Очакванията са  до края на тази седмица той да доминира навсякъде.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.