Условието е да бъде изпълнен един от два критерия

Зеленият сертификат в България ще отпадне при изпълнен един от два нови критерия. Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет.

Едното условие е ваксинационното покритие в страната да достигне 60% от хора с две дози. Второто - заетостта на интензивните легла с COVID болни да е 5% или по-ниска. 

„Искам да дам ясен знак на всички, които искат в България да не се използват зелени сертификати - трябва да стигнем поне до 60%, за да сме сигурни, че интензивните легла няма да се запълват. Има директна връзка между двете”, категоричен е министър-председателят.

 

 

Предложението за отпадането на тази мярка предстои да бъде обсъдено през следващите няколко дни с различни експерти.

„Когато вече вълната е преминала, има нисък риск за системата - тогава предлагаме зеленият сертификат да отпадне. Искаме да покажем, че проактивно управляваме и този процес”, обясни Петков. Той допълни обаче, че остава възможността, ако има поредна вълна и рискът се повиши - зеленият сертификат да се въведе отново.

Премиерът обясни, че при изпълването на един от двата критерия зеленият сертификат ще отпадне само в страната, но ще е нужен за пътуване извън България, тъй като това е европейска мярка.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.