Огромната зала на пещерата беше наводнена, а цялата туристическа инфраструктура – отнесена

В края на миналата година пещерата „Дяволското гърло” беше опустошена от буйните води на Триградска река. Огромната зала беше наводнена, а цялата туристическа инфраструктура – отнесена. Щетите след потопа вече са възстановени. Как изглежда това митично място днес - Ники Василковски направи ексклузивна разходка на 250 метра под земята.

Според древните предания именно оттам Орфей е слязъл в света на мъртвите да търси своята любима. Легендата описва мястото в детайли - доказателство, че пещерата край село Триград е от световно значение.

100-МЕТРОВ ВОДОВЪРТЕЖ: Ще бъде ли възстановена инфраструктурата на Дяволското гърло?

„Няма друга пещера на Балканския полуостров с подземен водопад и огромна бучаща зала, която да отговаря на тази легенда”, каза Владимир Солаковот туристическо дружество „Орфей”-Девин.

Тесните стълби ни водят към просторната зала, за която се смята, че може да побере храм-паметника „Александър Невски” в София. Залата е огромна и почти цялата е била под вода.

Отвесните скали на галерията още пазят белезите на този потоп с библейски мащаби от края на миналата година.

ЗАРАДИ РАЗРУШЕН ПЪТ: Достъпът до Триград продължава да бъде затруднен

„Имаше парапети и туристически маршрути - насипи, по които се движеха туристите. Всичко това беше вдигнато и прехвърлено от водата в другата част на залата. Електрическата инсталация беше напълно отнесена”, каза Солаков.

В резултат на валежите през декември Триградска река отнася шосето в живописното ждрело. Бесните води изпълват залата на „Дяволското гърло”, а оттичането става внезапно през скална кухина. Завихря се стихиен водовъртеж, какъвто трудно можем да си представим.

Повече по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.