Близо 65 000 са останали без подслон

Тропическата буря "Ана" е отнела живота на най-малко 34 души в Мадагаскар и трима души в Мозамбик, а в Малави е прекъснала електрозахранването, съобщава БГНЕС, позовавайки се на съобщения на властите в трите държави.

Бурята, която се образува над източния бряг на най-големия африкански остров Мадагаскар, донесе проливни дъждове, които предизвикаха наводнения и кални свлачища в столицата Антананариво.

Снежно торнадо вилня в Гърция (ВИДЕО)

Последният доклад на мадагаскарската агенция за управление на бедствията от вторник показва, че от миналата седмица насам са загинали 34 души, а близо 65 000 са останали без подслон.

Няколко ниско разположени квартала на столицата остават в състояние на повишена готовност и през нощта е започнала спешна евакуация.

"В момента сме в процес на евакуация на хората от наводнените райони", заяви пред АФП Джон Разафимандимби - директор на спасителното звено в агенцията за управление на бедствията.

От другата страна на Индийския океан бурята достигна континенталната част на Африка в понеделник, като донесе проливни дъждове и силни ветрове в централните и северните райони на Мозамбик

Във вторник властите в Мозамбик съобщиха, че трима души са загинали, а най-малко 66 са ранени.

Мощна снежна буря затвори училища в Гърция (ВИДЕО+СНИМКИ)

По данни на Националния институт за управление на риска от бедствия, досега са засегнати над 3 800 души, а през нощта са разрушени клиника и 16 училищни класни стаи.

ООН прогнозира, че бурята ще причини големи наводнения, ще доведе до изселването на хора и ще повреди инфраструктурата.

Бурята потенциално ще засегне "силно уязвимо население, което вече е пострадало от предишни природни бедствия и конфликти в Северен Мозамбик", се казва в актуализирана информация на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Според оценки на правителството и агенциите на ООН 500 000 души могат да бъдат засегнати в провинциите Нампула, Замбезия и Софала в Мозамбик.

В съседно Малави през нощта срещу понеделник бурята потопи повечето части на страната в мрак, след като внезапни наводнения повишиха нивото на водата и принудиха електрическата компания да изключи генераторите си.

"Нашето производство зависи от нивото на водата, а в момента нивото е твърде високо, за да можем да пуснем машините. Твърде рисковано е", заяви пред АФП Мозес Гваза, говорител на електроснабдителната компания Electricity Generation Company.

В актуализирано съобщение от вторник сутринта компанията заяви, че започва да възстановява производството на електроенергия. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.