В доклад на МВФ се посочва, че Омикрон създава препятствия за икономиката

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че има две причини за забавеното възстановяване на световната икономика. „Първата - защото двата големи двигателя на растежа – САЩ и Китай, се забавиха. Втората - вариантът на коронавируса Омикрон. Това води до повече ограничения на мобилността и се отразява на растежа, особено през първите месеци на тази година“, посочи тя в интервю за CNN International.

МВФ: От Втората световна война насам не сме виждали такъв ръст на дълговете

Изказването й е във връзка с излизането на новия доклад на МВФ “Световните икономически перспективи”. В него се посочва, че Омикрон създава препятствия за световната икономика, които ще забавят растежа през тази година.

Базираната във Вашингтон финансова институция намали прогнозата си за световния БВП за 2022 г. до 4,4%, което е с половин пункт по-малко от октомврийската оценка.

Финансовият министър е уверен, че България ще приеме еврото

„Световната икономика навлиза в 2022 г. в по-слаба позиция, отколкото се очакваше по-рано", заяви МВФ в тримесечната актуализация на своите Световни икономически перспективи, като добави, че "появата на Омикрон в края на ноември заплашва да върне назад този несигурен път към възстановяване”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС