Посещението е договорено с Румен Радев

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски съобщи, че най-късно до месец ще направи официално посещение в България, предаде БГНЕС. Той е договорил визитата с българския държавен глава Румен Радев, като целта е двамата да допринесат за преодоляването на спорните въпроси между двете държави.

По време на свое участие в кръгла маса „Членството на Западните Балкани в ЕС“ той повтори, че началото на новата фаза на двустранните отношения е отлично, но страните все още са далеч от навлизане в процеса на решаване на проблема и неговото евентуално положително приключване.

Радев към Ковачевски: Да не отлагаме повече, да напреднем по важните теми

„Много скоро ще се опитам да допринеса лично за този процес, тъй като мисля, че е важно всяка политическа институция в двете държави да даде своята лепта. След не повече от месец планираме с моя колега Радев официално посещение в България. Моята позиция е, че двамата президенти трябва да дадат положителен принос за успешното завършване на този процес, тъй като това е от стратегически интерес и на двете държави. Убеден съм, че Радев споделя моя начин на мислене“, подчерта Пендаровски.

Той приветства новата методология като подчерта, че все още сме в начална фаза на процеса.

 „Смятам, че това е чудесно начало на тази нова фаза на нашите двустранни отношения. Има две нови правителства, двама нови премиери, които не идват от старата школа, чува се нова реторика, усеща се нова енергия, има и нова методология – нови работни групи, комисии, вместо предложенията на Лисабон. Но трябва да кажа ясно: това е само началото, начална фаза, в която и двете страни изразяват добри пожелания за начина, по който биха искали да се развива процесът. Но все още сме далече от навлизане в процеса в дълбочина и от неговото евентуално положително приключване“, каза македонският държавен глава.

Кирил Петков определи визитата си в Скопие като огромен успех

Пендаровски обърна внимание върху факта, че подкрепата на гражданите за процеса на разширяване на ЕС намалява не само в страната, но и в целия регион, а антизападната реторика в медиите в Западните Балкани се увеличава и има тенденция да става доминираща.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС