Българският президент изрази удовлетворение от работата на двете правителства

„Аз съм много доволен от работата на двете правителства. В кратки срокове, с голям размер, в редица важни области, вие работите и за времеви график, коя секторна група, кога и какво да свърши. Нека опитаме да внесем същия подход за решаването на отворените политически проблеми. Да изясним най-сетне кои са краткосрочните задачи, които трябва да решим преди да започнем преговорите. Надявам се да не отлагаме повече този процес, но нека направим така, че да имаме ясни времеви граници за решаване на другите въпроси. Трябва да имаме много по-чести общувания, открит диалог, за да напреднем по тези важни теми. Това каза президентът Румен Радев на среща със северномакедонския министър-председател Димитър Ковачевски, предаде БГНЕС.

България и РС Македония могат да бъдат добри партньори в много ключови сектори, потвърди Димитър Ковачевски.

„Формирахме комисия в областта на европейската интеграция. Договорихме се за нова динамика на работа, която ще има конкретни резултати, които ще са от ползва за гражданите на двете държави. Аз вярвам, че на 1 март може да имаме самолетната линия София-Скопие. Коридор 8 също е част от приоритетите. В областта на образованието е важна размяната на научни знания и опит. Програмата „Еразъм“. Може да сме пример за това как да се развива един регион“, каза Ковачевски.

 

Петков: С РС Македония подписахме три меморандума - пример за новия подход

„Смятам, че има капацитет да разрешим тези въпроси. С отворен и искрен диалог може да се стигне до решение. България вече 15 години е член на ЕС, не само да отвори вратата за РС Македония, но и да сподели опита”, каза още премиерът на Северна Македония. 

„Очаквам новата атмосфера на доверие да помогне за разрешаването на нерешените политически въпроси между България и РС Македония, които възпрепятстват нашия диалог и най-вече възпрепятстват отварянето на вратата, за да може РСМ да започне преговори за Европейския съюз“, каза на свой ред Радев.

Той приветства усилията на двете правителства за задълбочаване на двустранните отношения и преговорния процес.

„Паралелно с работата по секторни въпроси, свързани с развитието на инфраструктурата, земеделието, туризъм, култура и образование ние не можем да загърбим тези останали нерешени политически въпроси, защото са изключително важни за сигурността, просперитета не само на България и РСМ, но и на целия регион“, каза президентът.

Радев се застъпи за правата на македонските българи, заявявайки, че е настъпило време техните права да бъдат вписани в Конституцията на РСМ. Той поиска премахването на езика на омразата и уважение за българското културно минало. Според него, ако тези неща станат факт, това ще отвори вратата на РСМ за ЕС.

„Тогава България ще бъде страната, на която най-много ще можете да разчитате за интеграцията на РСМ в ЕС“, каза още Радев. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.