Те гласуваха за четвърти пореден ден

Италианският парламент не успя и днес, за четвърти пореден ден, да избере нов президент. Основните политически блокове не могат да постигнат компромис и да намерят взаимноприемлив кандидат за влиятелния пост, предаде Ройтерс.

На днешното гласуване нито десноцентристкият, нито левоцентристкия блок предложи имена, след като преди това най-различни партии осуетиха издигането на редица възможни кандидатури, което от своя страна отваря вратата за усилено, задкулисно пазарене.

"Изправени сме пред най-важния избор за следващите седем години. Нормални ли ви се струват игрите, на които ставаме свидетели през последните дни?", попита бившият премиер Матео Ренци. "Аз намирам това за скандално".

Италия не избра нов президент и на трети тур

Сегашният министър-председател Марио Драги остава сред претендентите за длъжността, но много от депутатите не са склонни да го подкрепят, донякъде и защото смятат, че всякакви промени в правителството биха могли да предизвикат предсрочни избори.

За разлика от други държави, където президентът се избира пряко от народа, в Италия това става непряко, с тайно гласуване, в което участват най-малко 1009 депутати и представители на регионите на страната, които обаче партийните лидери понякога не могат да контролират.

При толкова фрагментиран парламент, в който нито един от основните политически блокове няма мнозинство, някакъв вид компромис е неизбежен, отбелязва Ройтерс.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.