Генералният секретар на НАТО каза, че сред съюзниците в има различни мнения за необходимостта от доставка на оръжие за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че сред съюзниците в алианса имат различни мнения за необходимостта от доставка на оръжие за Украйна.

„Мисля, че съюзниците от НАТО имат задължението да предложат подкрепа на Украйна“, каза той в интервю, публикувано в събота за испанския вестник El Pais, цитирано от медиите. „Ние предоставяме политическа подкрепа, практическа подкрепа, помагаме им да модернизират своите отбранителни институции, помагаме им да се борят с корупцията, ние им помагаме да създадат механизми за киберзащита“. „Що се отнася до отбранителните оръжия, съюзниците имат различни възгледи, добави генералният секретар. „Някои съюзници, като Великобритания, САЩ или балтийските страни, предоставят на (Украйна) този вид оръжия.“

Столтенберг: НАТО няма никакви планове за разполагане на войски в Украйна

„Никой не се интересува от въоръжени конфликти, увери той. Ние предлагаме (на Москва) да седнем и да изслушаме нейните опасения относно сигурността. И да се проучат въпроси като контрол на въоръженията, ядрени оръжия, ракети, прозрачност на военните дейности, да установи по-добро канали за политически и военни връзки.

Говорейки за възможността за неутрален статут за Украйна, генералният секретар каза: „Този ​​въпрос излиза извън границите на Украйна“. "Русия иска да подпише правно обвързващ договор, който би блокирал всяко членство в НАТО в бъдеще. Трябва да уважаваме решението на Украйна, независимо дали то е в полза на присъединяването или не", аргументира се той.

САЩ свикват Съвета за сигурност на ООН за кризата около Украйна

Отговаряйки на въпроса дали би било приемливо, ако Русия се ограничи до искането да спре само Украйна да се присъедини към алианса, но не и други държави, генералният секретар отбеляза: „Ние никога не преговаряме публично, така че отговорът, който изпратихме до Москва е поверителен." "Поверителността е предпоставка за дипломатически напредък, добави той. Но свободата на избор на всяка страна е основен принцип.

По-късно в интервю за La Stampa Столтенберг заплаши Москва с увеличение на войските до руските граници. 

„Ако целта на Русия е да има по-малко НАТО по границите си, тогава тя ще постигне обратното. В случай на агресия този път ще изпратим повече сили", каза той.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС