Това става ясно от справка в сайта на НЦЗПБ

Първи установен случай на флурона у нас. Дете от Ямбол е дало положителна проба едновременно за сезонен грип и коронавирус. Това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. От там докладват още, че Омикрон вече е над 80%, доминиращ у нас спрямо варианта Делта. На този фон още области у нас въведоха нови мерки срещу заразата.

Съветът на експертите по вирусология е при наличие на неразположение, да се тестваме и за грип, и за COVID-19, тъй като симптомите се припокриват, а страната ни вече регистрира случаи на сезонен грип. От Националния център по заразни и паразитни болести очакват грипната вълна да дойде през февруари и допускат да съвпадне с пика на петата вълна на коронавирус.

13-годишното момче от Ямбол, за което е установено, че е изкарало двете инфекции едновременно е лекувано в домашни условия и за момента не е развило усложнения.

Проф. Кантарджиев с прогноза кога COVID-19 ще отслабне и маските ще паднат

Смесената инфекция при детето е установена с проба в началото на януари. Резултатите от секвенирането обаче стават ясни в петък. „По данни на колегите от Ямбол, заболяването е протекло леко с невисока температура, умора, суха кашлица, т.е. симптоми, които са характери и за грип, и за коронавирус. Детето вече е по-добре”, заяви проф. Нели Корсун.

Според нея лекото протичане на двете инфекции при детето се дължи на вече придобит имунитет към коронавируса. „Детето се е намирало в контакт със своята майка, която през декември е прекарала заболяването COVID и е установено, че има антитела към този патоген”, каза тя.

Предположение колко българи могат да са прекарали смесена инфекция е трудно да се направи, казват в една от лабораториите. Причината - все още у нас се правят най-вече тестове за COVID-19 и много рядко комбинирани и за наличие на грип.

„Те са провели антигенен тест за COVID-19, той е дал негативен резултат и след това по препоръка на лекар или по собствена идея са направили тест за грип. За януари имаме общо за цялата страна около 400 теста, което е под 1% от общите тестове”, каза д-р Благовеста Пенчева.

Над 2 600 нови случая на COVID-19

Случаи на флурона вече са установени в редица държави, но няма категорични данни за по-тежко протичане. От двете инфекции ще доминира грипната, казват от Националния център по заразни и паразитни болести. „Ако заразяването е станало едновременно или в кратък период от време, то грипният вирус може да потиска размножението на коронавируса, защото той се размножава по-бавно”, посочи проф. Нели Корсун.

За да ограничат разпространението на Омикрон още области у нас затегнаха ограниченията. Сред тях е Бургас. „Непълнолетните лица могат да влизат в моловете само с придружител настойник”, каза д-р Мирослава Киселкова.

Такива ограничения за децата, които от днес са във ваканция, въвеждат и в Благоевград, и в Пловдив. И двете области ограничиха наполовина капацитета в обектите на закрито.

От утре сертификатите на около 93 хиляди българи, ваксинирани с две дози стават невалидни за пътуване извън България. Това ще е възможно след поставяне на бустерна доза.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.