Клетъчният имунитет на ваксинираните и преболедувалите пази от Омикрон, смята експертът

"Клетъчният имунитет на ваксинираните и преболедувалите е достатъчно силен срещу Омикрон. До една седмица очаквам спад в случаите в София, Благоевград, Перник, Кюстендил и увеличение в Североизточна България. В област Бургас случаите ще се стационират и ще намалеят. В края на март ще имаме рязък спад". Това заяви в ефира на "Твоят ден" проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Кантарджиев: Към момента локдаун не е необходим 

Според него в София и Благоевград вълната вече "прегаря". "Преболедувалите имат имунитет. В София 46% от хората са ваксинирани. Влезлите в болница обективно са по-малко, както и тези в интензивни отделения, на фона на многото новозаразени", каза още професорът.

По думите му от четири месеца насам се правят изследвания, за да се предугадят бъдещи мутации.

Той обясни, че сребърната вода има доказано антимикробно действие. "Наносреброто е много полезно, използва се за дезинфекция. Чистият въздух също е много важен. И UVC лампи вършат тази работа", изясни Кантарджиев. 

 

 

Експертът посочи, че бустерът пази от Омикрон, а към момента 600 000 българи са си сложили трета доза. Това задължително трябвало да направят хората с придружаващи заболявания.

"Работи се върху петвалентна ваксина, която да пази от грип и коронавирус, когато той се приравни на обикновен грип. Тогава ще свалим маските, ще отпаднат сертификатите и ще внимаваме", подчерта медикът.

Той коментира и недоверието на хората към зеления сертификат.

"Лятото министерството трябваше да каже, че есента ще се искат сертификати. Доц. Кацаров правеше хаотични действия и изведнъж въведоха документа. Така не се прави", счита той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.