Президенът отправи критика към премиера за посещението му в Северна Македония, а той отвърна, че то „не е прибързано, а закъсняло”

Има ли напрежение между президента и правителството – по тази тема депутатите в Народното събрание направиха коментари, след като във вторник Румен Радев отправи критика към Кирил Петков за посещението му в Северна Македония, а премиерът от своя страна отвърна, че то „не е прибързано, а закъсняло”.

„Не мисля, че има напрежение между президент и премиер”, каза депутатът от „Има такъв народ" Станислав Балабанов. „Президентът е доказал във времето, че може да бъде конструктивен и да изразява свободно мнението си. Тук за напрежение въобще не трябва да става въпрос. Всеки има свободното право да изразява мнението си. Президентската институция е независима. Президентът може да говори, каквото пожелае. Това е конструктивно", смята Балабанов.

Радев с критики към Петков: Посещението в РС Македония беше прибързано

Той коментира и отказа на Корнелия Нинова да посети Скопие и го определи като личен избор.

„Всеки има право свободно да взима решение. Понякога решенията може да са грешни. Човек ще си носи последствията. Всеки има това свободно право. Аз мога да говоря от името на нашата парламентарна група", каза още Балабанов. 

„Очевидно е, че има не просто напрежение, има конфликт”, заяви в кулоарите на парламента Тома Биков, зам.-председател на Парламентарната група /ПГ/ на ГЕРБ-СДС. Според него причината за конфликта е начинът, по който са направени промените в ръководството на "Булгаргаз" от страна на правителството, а темата за Република Северна Македония е била "използвана като повод".

„Очевидно е че не просто има напрежение а има конфликт. Това, което вчера президентът каза на премиера беше „Не ми пипай хората”- ако  трябва да го преведа, премиерът му каза: „Не ми се бъркай”.  Но е въпрос на време "Боянските ливади" да се състоят и с това настоящето правителство да бъде делегитимирано”, добави той.

Биков не прогнозира нови избори, посочвайки, че не винаги свалянето на доверието към правителството е последвано от предсрочен вот. 

Коалиционните партньори от „Демократична България” дадоха рамо на Кирил Петков и обясниха, че скоро избори нямало да има.

„ Ние ще работим за стабилизиране на коалицията и управлението и то се крепи на стабилността тук в парламента, а не на отношенията с президента. Така че тук коалицията работи добре и включително тези, които се надяват нещо бързо да се случи. Ще има още дълго управление.”, добави Христо Иванов.

Според ПП „Възраждане” напрежението между Дондуков 1 и Дондуков 2 ставало по-видимо.

„Може да се тълкува по две направления - или като опит за еманципация на Кирил Петков от страна на неговия евентуален политически ментор, или оставаме с усещането, че не Радев и българските народни представители редят българския Министерски съвет, а по-скоро че Радев е изпълнил указания”, смята Костадин Костадинов.  

Управляващите на свой ред опровергаха твърденията на опозицията.

Петков отвърна на Радев: Посещението ми в Северна Македония не е прибързано, а закъсняло

По време на комисия, енергийният министър Александър Николов също коментира има ли конфликт и срив в отношенията.

„Това е спекулация, която е абсолютно голословна. Не съм остана с впечатление че се реферира. Убеден съм че както президентът, така и премиерът са движени и от социално ориентирани рационални мотиви. Така че не мисля че има някакъв дисонанс”, каза от своя страна Николов.

От ПГ на ДПС отказаха коментар.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.