Според бившия изпълнителен директор на БЕХ не е вярно, че продажбата на газа в Румъния се е случила, защото имало излишък и нямало какво да се прави

"Сделката с продажбата на газа наистина не е голяма. На румънската борса два дена преди това на 90 евро се търгуваше газа, те са я пласирали на вторичния пазар на газ в Румъния. 10 лева да са се облажили, 37 400 по 10 лева са 370 000 лева и някой за три секунди ги е разпределил", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS  Валентин Николов, бивш изпълнителен директор на БЕХ.

"Сделката се случва, вдига се шум. Новото ръководство на "Булгаргаз" излиза със съобщение, че нямат достатъчно пари и искат ликвидност, затова продаваме. Министърът идва и започна да защитава всичките сделки и да казва, че се е продавало не защото няма ликвидност, а защото в един момент имали излишък и нямало какво да я правят, трябвало да продадат. Това абсолютно не е вярно", категоричен бе Николов.

"Предишното ръководство на „Булгаргаз“ е продавало 5-10 мегаватчаса, когато е имало излишък, за да може наистина заради ликвидност, на по-висока цена. Те успяват да контролират процеса чрез графиците - променят графика в "Булгарнрансгаз" за газовото находище в „Чирен“, намалява се добива за събота и неделя или променят графиците към „Газпроекспорт“, които са доста по-гъвкави. От новото ръководство никой не е намалил изпомпването на газ от „Чирен“, което показва, че или са много некомпетентни, или наистина са искали да реализират тези количества", коментира още Николов.

"Под 25% от капацитета има в момента в "Чирен". По време на такава зима въпросът е защо изпомпваме и продаваме в Румъния, а не намалим добива, за да можем да го пазим за всеки случай", запита той.

Според него е напълно възможно да се провери кои са фирмите, продали газа в Румъния, но не искат да си кажат.

"Новият изпълнителен директор на "Булгаргаз" каза, че бившата му фирма е взела количества. Това е конфликт на интереси, министърът също трябва да каже дали хора около него чрез бивши или настоящи фирми не са участвали в тази сделка", смята Валентин Николов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.