Плащат ни колкото на една чистачка, искаме минимум 1400 лв, добави тя

Здравната система е изгубила над 4 хиляди медицински сестри. Това каза в ефира на „Денят на живо” Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти. По думите й средно към днешна дата се полагат по около 25 сестри на лечебно заведение.

„Когато стартирахме протестите медицинските специалисти в системата бяха 23 хиляди. От тях 11 хиляди работят в детското и училищно здравеопазване. Остават 12 хиляди, две хиляди от които са в ДКЦ-та. Останалите 10 хиляди са тези, които трябва да покрият 400 болници в страната. Към днешна дата бройката на медицинските сестри е около 19 900”, обясни тя.

Според Илиева повечето гласувани пари в бюджета за здраве няма да доведат до по-достойни възнаграждения.

„Парите не се разпределят по правилния начин. На много места в провинцията имаме колеги, които получават по 750 лв възнаграждение, колкото една чистачка в болница. Предлагахме като основа за възнагражденията сумата да бъде две минимални работни заплати. Сега настояваме възнагражденията да са в размер на поне три минимални работни заплати за страната. Има диалог и обещания от страна на властимащите, но не сме обнадеждени”, коментира още председателят.

МЗ ще търси медицински сестри от Казахстан, Украйна, Беларус и Молдова

Мая Илиева е категорична, че не се прави достатъчно, за да бъдат задържани кадрите в системата на здравеопазването у нас.

„Никой не прави нищо, за да ги задържи. Много колеги отиват в чужбина, където биват приети с отворени обятия”, допълни тя.

Мая Илиева коментира още, че проблемите на медицинските сестри остават нечути.

„Към момента в Синдиката са около 2 хиляди медицински специалисти. Надявам се колегите да наберат смелост и да ни потърсят. Не се чувстваме чути. Обиколили сме всички институции, разговаряли сме с властимащите и с тези, от които зависи промяната, но никой не започва такава. Прекалено многото болници и прекалено малкото кадри водят до това управляващите да си затварят очите за много проблеми”, каза още тя.

ЛИПСА НА КАДРИ: Белодробната болница във Велико Търново предлага 3000 лв. заплата

Синдикатът на българските медицински специалисти на този етап не обмисля протести.

„Ще направим обаче едно събитие на 1 март, датата от която започнаха нашите протести. Ще бъде мълчаливо събитие, на което ще почетем нашите колеги, които загубихме по време на пандемията, както и тези, които напуснаха професията и страната като цяло. Събитието е провокирано от липсата на действия в здравната система”, коментира още Мая Илиева.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.