Канадски съдия разпореди спиране на блокадата на моста "Амбасадор"

Канадски съдия разпореди да бъде спряна блокадата на най-натоварения международен сухоземен граничен контролно-пропускателен пункт в Северна Америка. От своя страна премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви, че правителството ще предприеме срещу протестиращите "бързи действия" за прилагане на закона. Това предадоха световните агенции.

Трюдо разговаря по телефона с американския президент Джо Байдън и двамата изразиха мнение, че блокадата по канадско-американската граница трябва да бъде прекратена. Лидерите се съгласиха, че протестите в Канада против изискванията за ваксинация срещу COVID-19 възпрепятстват пътуването и търговията между двете страни и оказват "значително пряко въздействие", каза Белият дом.

Демонстрантите в Отава отказват да прекратят окупацията (ВИДЕО)

Трюдо обеща "бързи действия" за прилагане на закона във връзка с блокадите на важни мостове и контролно-пропускателни пунктове на границата между Канада и САЩ, а Байдън изрази тревога, че това се отразява неблагоприятно на американските компании. Канадският премиер каза, че полицията и всички нива на управлението се подготвят да предприемат действия срещу шофьорите на камиони, протестиращи против свързаните с коронавируса ограничителни мерки и изисквания за ваксинация.

Протестиращите от няколко дни блокират моста "Амбасадор" между канадския град Уиндзор и американския Детройт, както и други гранични пунктове. Съдебното постановление може да доведе до предприемане на действия от полицията срещу протестиращите, блокирали моста.

По-рано Трюдо каза, че не изключва нито един вариант за действие.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА