Протестите продължават вече 10 дни

Протестиращите срещу задължителните ваксини срещу COVID-19 не се подчиниха на призивите на правителството да прекратят 10-дневната окупация на канадската столица. Това стана ден по-късно, след като кметът на града обяви извънредно положение и обеща "да си върне града".

Полицията в Отава определи протеста като "обсада" на града, където стотици камиони и автомобили са блокирали централните части. В неделя кметът Джим Уотсън предупреди, че властите "губят тази битка", а срещу протестиращите беше подаден граждански колективен иск заради непрестанното свирене с клаксони и нарушаването на ежедневния живот.

Но в понеделник сутринта крайният срок от 10:00 ч., посочен в колективния иск, който изискваше от протестиращите да напуснат по собствено желание или да бъдат глобени с близо 10 млн. канадски долара (7,9 млн. щатски долара), отмина, без да има признаци, че протестът скоро ще приключи. Дори след като съдия от Онтарио одобри искането на групата за съдебна заповед за прекратяване на сигналите, протестът продължи.

Камиони блокираха парламента на Нова Зеландия, вдъхновени от протеста в Отава (ВИДЕО+СНИМКИ)

Десетки големи камиони, фургони и пикапи останаха паркирани пред Парламентарния хълм и близките улици, а протестиращите не показваха признаци, че смятат да напуснат. Маси за безплатна храна и напитки, пункт за раздаване на дърва за огрев и друга инфраструктура им помагат да останат на място. Въпреки студа, повечето от протестиращите изглеждаха в добро настроение, а много от тях споделиха, че са там "от любов".

Рон, служител на магистрала от малка община в Британска Колумбия, е намерил подслон на неизползвана автобусна спирка. (Превозите са преустановени, тъй като автобусите не могат да стигнат до центъра на града).

„Дойдох тук заради внуците си", каза той. Според него канадците са били лишени от възможността да направят медицински избор. "Не искам те да живеят под контрола на правителството."

Канада има едно от най-високите равнища на ваксинация срещу Covid-19 в света (около 85% от шофьорите на камиони в страната са ваксинирани) и мерките в областта на общественото здраве са широко подкрепени.

Обявиха извънредно положение в Отава заради "Конвоя на свободата"

Но Рон се просълзи, разказвайки за възрастна съседка, която умира два дни след като е ваксинирана. Лекарят казал, че тя е починала от скоротечен рак, но Рон заяви, че не му вярва.

"Конвоят на свободата" започна през последната седмица на януари като демонстрация срещу задължителните ваксини за шофьорите на камиони, но се превърна в протест срещу по-широките мерки в областта на общественото здраве и в сборен пункт както за любителите на конспиративни теории, така и за противниците на правителството на Джъстин Трюдо, пише „Гардиън“.

По време на протестите бяха забелязани свастики, знамена на Конфедерацията и символи на QAnon. Стотици плакати висяха по входните врати на парламента, обвинявайки правителството в отнемане на свободите на Канада и настоявайки хората „да се събудят".

Протестите получиха значителна подкрепа от американски групи, които се противопоставят на ограниченията на Covid-19, и от видни представители на Републиканската партия, сред които Тед Круз, Рон ДеСантис и Доналд Тръмп, който нарече Трюдо "крайноляв лунатик", който е "унищожил Канада с безумните ковид ограничения".

Джералд Бътс, бивш старши съветник на Трюдо, написа в Туитър: "За някои високопоставени американски политици патриотизмът означава да наемат тълпа, която да постави под обсада столицата на Г-7".

Много малки предприятия в централната част на града останаха затворени в понеделник, като собствениците им предпочетоха не работят, отколкото да рискуват сблъсъци с протестиращите, които често отказват да носят маски на закрито.

Но сред местните жители нараства и гневът от неуспеха на полицията и градските власти да разпръснат протеста, на фона на съобщенията, че шофьорите на камиони и техните поддръжници са тормозили или заплашвали местните жители.

Конвоят си спечели и поддръжници: хиляди хора дойдоха на мястото на протеста в събота. Конвоят спечели и милиони долари под формата на краудфъндинг, които сега се събират от християнски сайт за краудфъндинг, наречен GiveSendGo, след като първоначалният GoFundMe, събрал повече от 10 млн. долара, беше отменен.

Миналата седмица полицията в Отава съобщи, че краудфъндингът е привлякъл "значителна" подкрепа от САЩ.  През няколкото дни след стартирането на новата страница за групово финансиране поддръжниците са изпратили близо 5 млн. долара.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС