Учениците в София и други четири области се връщат в клас

От днес се разхлабват част от мерките срещу пандемията. Всички ученици в столицата и още четири области на страната - Стара Загора, Хасково, Разград и Силистра, се връщат присъствено в клас. Досега те се обучаваха онлайн на ротационен принцип.

„Безспорно родителите одобряват присъственото обучение. Мисля,че навсякъде така стоят нещата. 95% от родителите подписаха декларация за съгласие”, каза Стойчо Стойчев, директор на СУ „Христо Ботев” в Разград.

Болниците в София подновяват плановия прием и отново ще извършват планови операции. Преди дни отпадна и вечерният час за работа на заведенията. Въпреки това те ще продължат да работят до 50% от капацитета си.

Според здравните власти в областите, в които падат ограниченията – настоящата седмица ще е изключително важна за изхода от петата вълна.

„Завръщането на учениците може да доведе до повишаване на заболеваемостта. Ще видим точно до края на седмицата как ще тръгнат нещата”, каза д-р Светлана Петрова от РЗИ Стара Загора.

Желанието да се върнем към обичайния си начин на живот не бива да ни кара да забравяме, че вирусът продължава да се разпространява активно, казва професор Радостина Александрова.

„Вирусът продължава да го има. Да, има данни, че Омикрон има по-лека клинична картина, но това по никакъв начин не го превръща в по-леко заболяване и той може да бъде голямо предизвикателство, особено за уязвими групи хора”, каза вирусологът проф. Радостина Александрова.

Според нея е все още рано да се предвиди до какво ще доведе разхлабването на мерките.

Остава изискването за зелен сертификат за служители и клиенти, както и задължението за дистанция от 1,5 м между масите.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК