По думите му можем да договорим повече въоръжение

"До 13 декември, когато аз бях министър, американската страна не ни е уведомявала за закъснение на доставките на F-16. Това, което ГЕРБ твърдят е пълна безсмислица, нелепи твърдения. По време на последната ни среща разговаряхме за индустриално сътрудничество - какви технологии можем да усвоим с тяхната доставка". Това заяви за "Денят на живо" бившият служебен министър на отбраната Георги Панайотов.

По думите му жизненият цикъл на МиГ-29 изтича до 2029 г. "Закъснението означава да се правят допълнителни планове за бъдещето, така че да не се изгуби въздушен суверенитет", обясни той. И допълни, че под негово ръководство е изпратено запитване за втора група 8 броя изтребители F-16. "В него поискахме информация колко биха стрували те. Те ще са с повече способности от първата. Ще ги купим със сигурност, няма да ги плащаме предварително и наведнъж заради кредитната история със САЩ", разкри Панайотов. И уточни, че няма неустойки по договора.

Панайотов: Путин иска да върне величието на СССР

"Ако искаме допълнително въоражение за първата група, трябва да заделим средства за преоборудване. Изтребители F-35 не са вариант, защото изискват допълнителна поддръжка и допълнително обучение, а и инфраструктурата трябва да е различна", сподели той.

По казуса с кризата в Украйна Панайотов коментира, че никой не иска война, тъй като това е нещо страшно. "Опитите за дипломатическо решение засега не успяват. Русия заявява, че няма да напада Украйна, което е прекрасно, но същевременно увеличава войниците си на границите, вече са 130 000. Ние трябва да се защитим. Заедно с партньорите от НАТО ще се сме единни, така че никой да не си помисли да посяга на страната ни", посочи Панайотов.

Целия разговор гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.