БСП призова коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение

Изпълнителното бюро на БСП излезе с позиция за бъдещето на АЕЦ „Белене”. Социалистите реагират на телевизионно интервю на премиера Кирил Петков, в което той нарича проекта „Белене” „локва” и изразява мнение, че нови мощности в АЕЦ „Козлодуй” биха били по-рентабилни. От левицата напомнят, че темата е част от коалиционното споразумение на управляващите. Според участниците в коалицията все пак напрежение в управляващото мнозинство няма. 

От БСП напомниха на партньорите си - няма решение „за” или „против” строежа на АЕЦ „Белене”.

„В нашето коалиционно споразумение сме записали, че има нужда от публичен анализ по темата. Ако премиерът е направил такъв анализ, да го представи публично”, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

Заради това и от левицата „размахаха пръст” на коалиционните си партньори.

„Ние просто светваме лампата и казваме, че всеки трябва да спазва коалиционното споразумение”, заяви Стойнев.

Проблем в коалицията обаче нямало, заявиха от „Продължаваме промяна”.

„Няма проблем в коалицията. Стабилно е управлението”, заяви Радослав Рибарски.

 

 

От „Продължаваме промяната” също потвърдиха, че решение за атомната централа ще има само след анализ.

„Считаме, че България трябва да има атомни мощности. Непрекъснато говорим с партньорите”, заяви Радослав Рибарски.

От „Демократична България” също са спокойни за стабилността на управлението.

„Това не значи, че премиерът като икономист не може да изказва мнение. В крайна сметка голяма част от решенията се вземат не от премиера, а тук в парламента”, заяви Христо Иванов от ДБ.

Опозицията използва искрите и атакува.

„Управляващите не знаят какво са се разбрали, нито по бюджета, нито за АЕЦ „Белене”. Не е ясно заради какво са се събрали”, каза Теменужка Петкова, ГЕРБ-СДС.

От ДПС обявиха, че ще сезират прокуратурата, която да провери дали има свързаност между определени дружества – производители на електроенергия и други дружества – търговци на електроенергия. Според Движението има укриване на данъци.

Ето и пълния текст с позицията на ИБ на БСП:

Във връзка с неколкократните публични изявления на министър-председателя г-н Кирил Петков относно изграждането на АЕЦ "Белене", Изпълнителното бюро на НС на БСП прие следната позиция:

Изхождайки от подписаното Споразумение за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г. в частта "Енергетика", заявяваме следното: БСП се придържа стриктно към текста на Споразумението.

"Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане". Този текст не изключва и изграждането на АЕЦ "Белене". Призоваваме коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.