САЩ и техните съюзници заявяват, че заплахата от руска инвазия все още е реална

Ден след като Москва обяви частично изтегляне на военните си части от границата с Украйна, Западът остава скептичен към руските намерения за намаляване на напрежението около Украйна. Съединените щати и техните съюзници заявяват, че заплахата от руска инвазия все още е реална и очакват доказателства за изтеглянето на военните.

Руското министерство на отбраната продължава и днес да показва кадри с танкове и друга военна техника, която се товари на железопътни платформи, за да се върне обратно в поделенията. Москва обяви, че редица нейни военни части се прибират след приключването на учения в анексирания украински полуостров Крим. Западът очаква да види в тези действия първи знаци на деескалация, но Съединените щати и НАТО твърдят, че Русия продължава да изпраща войски по границата с Украйна.

 „Чухме знаците от Москва за готовност за продължаване на дипломатическите усилия, но засега не сме свидетели на деескалация на място. Напротив, изглежда, че Русия продължава разполагането на военни части. Засега няма деескалация, но разбира се, чуваме и посланието за дипломацията и сме готови да предприемем дипломатически усилия с Русия”, каза Йенс Столтенберг.

Руското командване: Военните ни се изтеглят от границата с Украйна

Подобно послание беше изпратено и от шефката на Европейската комисия.

„Европейският съюз и неговите трансатлантически партньори са обединени в тази криза и нашият призив към Русия е кристално ясен: Не избирайте войната! Пътят на сътрудничество между Русия и нас все още е възможен, но нека бъдем бдителни. Въпреки вчерашните новини, НАТО все още не вижда признаци за намаляване на руските войски”, каза Урсула Фон Дер Лайен.

Тя призова да се сложи край на зависимостта от руския газ и увери, че Евросъюзът е подсигурен с газ, дори ако Русия спре или ограничи доставките.

На този фон Украйна отбелязва Деня на единството, обявен преди два дни от украинския президент Зеленски. Навсякъде днес се веят украинските знамена, а в столицата Киев националният химн отеква от високоговорители.

Днешната дата бе избрана от Зеленски, след като американски медии, позоваващи се на източници от разузнаването, съобщиха, че Русия планира да започне нашествие срещу Украйна на 16 февруари.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.