Днес се навършват 149 години от гибелта на Апостола

Днес се навършват 149 години от гибелта на Васил Левски. По този повод ще ви разкажем за годеницата на Дякона. Жителите на малкото село Свежен, свито в сърцето на Средна гора, и до ден днешен пазят най-топли спомени за Апостола и предават от уста на уста легендата за една любовна история. В една от къщите там, преди 150-години, Левски се сгодил с местната девойка Гена Бонина.

„Една от легендите гласи, че са се видели и са се харесали. Имало хоро на мегдана”, разказа историкът Иво Тавитян.

Местните разказват, че Левски слязъл от Балкана в селото преоблечен като овчар и директно се насочил към къщата на чорбаджи Вълко – тогавашният кмет, за да му продаде стадото си.

„По време на разговора Левски казва „Мястото е хубаво и аз съм сам ерген. Имате ли някое момиче, което да е като за мен?”. Чорбаджи Вълко казал, че има. Това била Гена Бонина - младо, хубаво, работливо момиче. Те са отишли в къщата й, видели са се и се разбрали за годежа”, каза Тавитян.

България се прекланя пред паметта на Апостола

Годежът на Левски се оказва фиктивен. Това разкрива писмо, открито в личните архиви на Захари Стоянов. Венчавка не е имало, нито гости. Романтичната история траела не повече от един ден, защото годежът е бил за заблуда на турците.  Посещението на Левски в Свежен е било с друга цел.

„Събиране на пари и закупуване на оръжие. Не е имало нищо любовно, нищо романтично в целия годеж”, поясни историкът.

И до днес в Свежен се пази къщата, в която често Левски е отсядал. След обесването на Апостола, Гена Бонина е преследвана от турците, а след Освобождението кандидатства за народна пенсия като негова законна годеница.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.