Боян Чуков: Това е началато на гарантиране сигурността на Руската федерация и на глобалната сигурност

"Владимир Путин взима еднолични решения в Москва. Не се съобразява с никакви принципи на международното право, никакви морални норми, той взима, каквото си пожелае. Дали ще вземе нещо повече от самопровъзгласилите се за независими ДНР и ЛНР? Би могъл да го вземе с приемливи от негова гледна точка вреди", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS проф. Тодор Тагарев, бивши министър на отбраната.

Според него се е очаквало признаването на независимост на ДНР и ЛНР, а в изявлението на Путин е имало десетки лъжи и внушения, които нямат нищо общо с реалността.

За Минските споразумения проф. Тагарев смята, че още от началото е било ясно, че не могат да се раелизират, а вчера са били умъртвени окончателно от Путин.

Относно българската позиция, бившият военен министър смята, че е била адекватна, като се изключи тази на БСП, а на президента Радев подлежи на тълкуване.

За международния анализатор Боян Чуков в момента става дума за признаване на административните области Луганск и Донецк, като това е било пътвърдено от говорителя на Путин Дмитрий Песков.

Според него конфликтът тук е между Киев и Донбас и Русия и НАТО. 

"Путин спомена за трагедията в Одеса, когато украински радикали изгориха живи хора. Той говори и натъртва, че през 2014 година властта в Украйна бе сменена с преврат, той не признава тази власт. Това не е само теория на Руската федерация", подчерта Чуков

За него това е само началото, с което да се гарантира сигурността на Руската федерация, както и глобалната сигурност. 

"И Русия, и САЩ знаеха какво ще се случи. Всяка една от двете страни се мъчи да изкара дивиденти за себе си", отбеляза анализаторът.

Боян Чуков смята, че България трябва да се съобразява с членството си в НАТО и ЕС и в същото време да се стреми да отстоява и националния си интерес.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.