Заложените приходи са в размер на 57 млрд. лв., а разходите - 63 млрд. лв.

Среднощно заседание на парламента заради Бюджет 2022. Малко преди полунощ депутатите приеха на второ четене парите на общественото осигуряване, както и бюджета за здраве. Днес работата на народните представители продължава в голямата рамка на финансовата сметка.

Идеята е новият бюджет да влезе в сила от 1 април, а през лятото да има актуализация.Според разчетите на Асен Василев, заложените приходи са в размер на 57 млрд. лв., но разходите са значително повече малко над 63 млрд.лв. Това означава, че се отваря дупка в бюджета в размер на близо 6 млрд. 

 


Спорове в пленарната зала има и днес. Те обаче не са конкретно по параметрите в план-сметката на държавата, а дали трябва да бъдат прекратени дебатите по приходните разписвания в Бюджет 2022. Управляващите твърдят, че предлагат бюджет на растежа. Според опозицията обаче това е бюджет на безразборното харчене.

„Според нас приходите са най-добрата оценка, която към момента може да бъде дадена и на БВП, и на растежа, и на инфлацията. Както знаете, имаме няколко бързодвижещи се елемента - единият е свързан с инфлацията и действията на ЕЦБ, които очакваме през април-май да стане ясно какви ще бъдат и доколко ще са агресивни в посока овладяване на инфлацията в Европа и в частност в България. Другото, което се развива с много бързи темпове, е кризата в Украйна”, обясни финансовият министър Асен Василев.

Депутатите ще работят днес, докато не приемат целия бюджет.

 

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ: Увеличават минималната заплата и майчинските от 1 април

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.