ЕЦБ трябва да запази отворени възможностите си за паричната политика

Европейската централна банка ще оцени всички косвени последици от украинската криза на заседанието си през март, съобщи в сряда членът на банката и шеф на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало.

Той също така отбеляза, че ЕЦБ ще оцени недиректните последици от кризата в Украйна върху инфлацията и икономическия растеж в еврозоната, като подчерта, че банката ще се ръководи от фактите.

Антъни Блинкен отмени срещата си с руския външен министър

"Ние ще оценим в нашия Управителен съвет през март по-непреките последици върху инфлацията и растежа и ще се ръководим от фактите“, посочи той на финансова конференция на Eurofi.

Кризата в Украйна означава, че ЕЦБ трябва да запази отворени възможностите си за паричната политика и да остане гъвкава по отношение на това как тази политика се предава на икономиката, добави той.

Според Вилроa дьо Гало преките експозиция на френските банки и застрахователите към Русия са ограничени, но отбеляза, че Единният европейска банков надзорник е призовал за "засилена бдителност" по отношение на кибер рисковете.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК

Източник: БНР