"Най-тежката санкция за Русия е изваждането от системата SWIFT", заяви бившият икономически министър

"Безпрецедентната ситуация днес доведе до поскъпване на природния газ с 35 процента, петролът достигна своя връх от 2014 година и е вече над 100 долара, същото се случва и с пшеницата. Конфликтът се отрази негативно в глобален мащаб", това каза в Извънредното студио по повод атаката на Русия срещу Украйна Лъчезар Борисов, министър на икономиката в правителствното на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

"Само преди няколко дни и седмици търговските банки в Русия внесоха пари кеш, те са се подготвяли за един такъв вариант, днес спря и борсовата търговия в Русия. В момента те обират щетите от случващото се", каза още икономистът.

"Възможно най-тежката санкция, която може да се наложи на Русия е да се извади от системата за разплащане SWIFT. Но това може да навреди на Европа и България, защото много зависим от Русия по линия на енергийните продукти, най-вече на петрола, след това на природния газ и не на последно място ядреното гориво. В един по-дълъг план и при реципрочни санкции от Москва България може да бъдемного сериозно засегната", предупреди Лъчезар Борисов.

Целия разговор вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.