Това заяви Фридрих Мерц, лидер на германския Християндемократически съюз

Газопроводът "Северен поток 2" няма да бъде пуснат в експлоатация през следващите месеци или години, каза Фридрих Мерц, лидер на германския Християндемократически съюз.

"Не мисля, че тръбопроводът ще бъде пуснат в експлоатация през следващите месеци или дори години. Мисля, че временното спиране ще продължи доста дълго", каза политикът по радио Deutschlandfunk.

Байдън наложи санкции на компанията оператор на „Северен поток 2"

В сряда Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на оператора на руския газопровод "Северен поток-2" AG и на неговия главен изпълнителен директор Матиас Варниг, се посочва в изявление на американското ведомство. Освен това Министерството на финансите на САЩ публикува генерален лиценз, с който нарежда всички сделки с Nord Stream 2 AG да бъдат прекратени до 2 март 2022 г.

По-рано Германската федерална мрежова агенция спря сертифицирането на "Северен поток 2", като документът, по който се провеждаше процедурата, беше оттеглен от германското правителство. Той се изготвя от Министерството на енергетиката и в него се оценява дали договореният проект вреди на сигурността на енергийните доставки. Както обясни министърът на икономиката Роберт Хабек, геополитическата ситуация и ситуацията на пазара на газ през последните седмици са наложили преоценка. Тръбопроводът няма да бъде сертифициран, докато тази оценка не бъде завършена или ако тя е отрицателна. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.