Парламентът на Украйна поиска ООН да изпрати мироопазващи сили

Москва официално призна за 498 жертви до момента и над 1500 ранени, а в Беларус започва вторият кръг преговори между Русия и Украйна.

Парламентът на Украйна поиска ООН да изпрати мироопазващи сили. Това включва незабавното въвеждане на забранена за полети зона над Украйна, отваряне на „зелени” коридори за безопасна евакуация. В същото време прокурор от Трибунала в Хага вече пристигна в Украйна, за да разследва евентуални военни престъпления, извършени от Русия.

„Разполагаме с конкретни случаи, които ще бъдат в основата на разследването”, каза Карим Хан, главен прокурор на Международния наказателен съд.

Руският външен министър Сергей Лавров отново потвърди, че страната му ще отстоява интересите си.

„Идеята за ядрена война се върти постоянно в главите на западните политици, но не и в главите на руснаците. Москва не се чувства самотна в политически план и е убедена, че постъпва правилно по отношение на Украйна”, каза той.

И въпреки, че Лавров изрази надежда да се намери мирно решение, от другия край на земното кълбо американският президент намекна, че вече е късно за това.

„Путин многократно отхвърли усилията на дипломацията. Той смяташе, че Западът и НАТО няма да отговорят. Мислеше, че може да ни раздели, но сгреши. Сега е изолиран повече от всякога, а ние ще продължим да помагаме на украинския народ”, каза Джо Байдън.

Европа пък заплаши Русия с още санкции, ако войната ескалира, а председателят на Комисията заговори за енергийна независимост.

„Трябва да станем независими от руския газ, петрол и въглища. Нашата решимост е по-силна от всякога, а целта е да засилим натиска към Кремъл максимално, за да спре войната срещу своите съседи", каза Урсула Фон Дер Лайен , председател на Европейската комисия.

Днес Германия и Франция конфискуваха яхтите на няколко руски олигарси заради инвазията, а Формула 1 премахна от календара си завинаги Гран при на Русия. В знак на солидарност с Украйна за първи от последните две години голямата камбана на катедралата "Нотр Дам" в Париж прозвъня.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.