Правителството е отпуснало 1,5 милиона евро за подпомагане на нуждаещите се

Повече от 120 000 бежанци са пристигнали в Унгария от Украйна през последната седмица, откакто Русия започна война там, заяви говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

"По последни данни от миналия четвъртък насам над 120 000 души са пристигнали безопасно в Унгария от Украйна", написа той в блога си на уебсайта на унгарското правителство. Ковач отбеляза, че унгарските власти помагат на тези хора, като им осигуряват временно настаняване, храна и стоки от първа необходимост. Някои от тях отиват при свои роднини и познати в Унгария.

Ковач заяви, че правителството на страната е отпуснало 600 милиона форинта (над 1,5 милиона евро) за подпомагане на украинските бежанци. Други 200 милиона форинта (523 000 евро) бяха събрани благодарение на дарения от унгарски граждани. Около 4 млн. евро бяха събрани от неправителствени организации като Унгарския червен кръст и Унгарската междуцърковна помощ. Освен това Унгария дари на съседите си в Закарпатието 100 хил. литра моторно гориво, 30 тона храна, лекарства и други стоки от първа необходимост.

Днес унгарският министър-председател Виктор Орбан посети град Берегсуран, на границата с Украйна, където се намира магистрала, свързваща двете съседни държави. След като видя как е организирана помощта за бежанците, той отбеляза, че "Унгария е предприела една от най-мащабните хуманитарни акции в историята си". "Тук има доброволци, общински служители, кметове, полицаи, специалисти по управление на бедствия. Правителството координира работата им, така че сега грижите за бежанците са организирани и рационализирани", каза премиерът.

Орбан подчерта, че "през следващите седмици ситуацията може да стане още по-трудна", но във всеки случай "трябва да се окаже помощ на всички бежанци, пристигащи от съседната страна". Според него това трябва да се направи "просто по човешки и християнски причини".

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Източник: БГНЕС