Той призова Путин да спре войната и да изтегли всичките си сили от Украйна без условия

В следващите дни нещата в Украйна ще се влошат – с повече смърт, страдание и разрушение. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинг след заседанието на министрите на външните работи на Алианса.

На 9-ия ден от войната в Украйна – от Европа дойде пореден призив. За мир, а не за атаки.

НАТО, Европейският съюз и държавите от Г-7 се събраха днес на спешни срещи заради войната в Украйна. Конкретни решения от срещата на Алианса няма, обясни министърът на външните работи на страната ни Теодора Генчовска. Но посочи, че има призиви - за това Русия незабавно да спре атаките, както и за това, че страните членки на НАТО подкрепят европейския път на Украйна. От Алианса дадоха и още една заявка - не се стремят към война с Русия, ще окажат хуманитарна помощ на Украйна, ще работят за това да опазят всеки сантиметър от територията на страните членки, но няма да влязат с военна сила на територията на самата Украйна, защото в противен случай ще избухне пълномащабна война.

Блинкен: Ако конфликтът стигне до НАТО, ще защитаваме всеки сантиметър от територията си

"Руските въоръжени сили продължават атаките с тежко въоръжение из цялата страна. Украинският външен министър се обърна към колегите си, а ние изразихме уважението си.
Предупреждавахме месеци наред, че целта на Путин е да нападне Украйна, опитвахме да намерим дипломатическо решение", каза Столтебнерг и допълни, че Русия "плаща висока цена". 

"Това е война на Путин, планирана от него, насочена към мирна държава. Призоваваме го да спре войната и да изтегли всичките си сили от Украйна, без условия. Да се ангажира с истинска дипломация. Безразсъдните действията около Запорожката АЕЦ показват опасността от тази война", допълни още той. 

Страните членки на НАТО заявиха готовност да помогнат на Украйна. С хуманитарна помощ и възможност за засилване на присъствието си по Източния фланг. Но не и с директно разполагане на военни сили в нападната страна.

"Ние ще помогнем за самозащитата на Украйна. Изпратени бяха хиляди войни на източните части на НАТО, в Средиземно море има 200 кораба, ще продължаваме да правим нужното, за да защитим всеки сантиметър територия на НАТО", поясни Столтенберг. 

Той заяви, че НАТО не е част от конфликта между Русия и Украйна, но "трябва да гарантираме, че той няма да се разпространи извън териториите на Украйна, защото ще причини още човешко страдание".

Столтенберг увери, че НАТО ще подкрепи държавите в риск – включително Грузия и Босна и Херцеговина.

"Президентът Путин не можа да ни раздели, дори сме по-обединени. В отговор на руската агресия засилваме координацията си и с Финландия и Швеция", заяви Столтенберг. 

НАТО няма да влезе в Украйна нито по суша, нито по въздух. Смятаме, че ако го направим, ще се окажем в една пълна война. Именно заради това взехме решение за тези мерки за засилена подкрепа, без обаче да ангажираме сили на НАТО пряко в Украйна", каза още Столтенберг.

Той поясни, че "единствено може да се приложи зона без полети с НАТО-вски самолети. Санкции, хуманитарна подкрепа и военна помощ – това са методите ни", каза Столтенберг.

България засега не е поискала допълнително присъствие на НАТО у нас

България, от своя страна, не е поискала разполагане на сили на НАТО на наша територия, обясни министърът на външните работи Теодора Генчовска.

„Засилването на НАТО в Източния фланг е по искане на няколко страни членки на НАТО, на този етап България не е поискала конкретно засилване”, каза външният ни министър. 

Според дипломат номер 1 на страната ни, задачата на Алианса е да не допуска конфликтът да излезе от границите на Украйна. 

„Най-важното нещо на този етап е хуманитарната помощ, която всички държави членки осъществяват”, категорична е Генчовска.

Друга тема на срещата на високо ниво е било присъединяването на Украйна, Молдова и Грузия към семействата на ЕС и НАТО. Това, според министър Генчовска, ще е дълъг процес. Следващите стъпки ще бъдат начертани на извънредна среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО на 16 март.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.