Включиха се и храмове в Берлин, Варшава, Мадрид, Виена

Камбаните на катедралата "Нотр Дам" прокънтяха в Париж с призив за "Мир в Европа". В акцията се включиха още редица църкви във Варшава, Берлин, Мадрид, Виена.

Парижкият храм, затворен за посещениe след пожара, който му нанесе тежки щети през април 2019 г., отвърна на призива, отправен от Европейската асоциация на архитектите и строителите на катедрали, базирана в Кьолн. Те обявиха, че няма как да подминат с мълчание войната в Украйна. Камбаните звъняха 7 минути - по една за всеки ден от началото на инвазията на Русия.

„Това е европейско решение! Катедралите на Европа  изразяват своята солидарност с народа на Украйна и с всички засегнати. Когато има война, винаги има ранени, винаги има мъртви хора и от двете страни. Това е преди всичко призив за мир", подчерта Патрик Шове, ректор на „Нотр дам“.

Камбаната "Еманюел" на Парижката Света Богородица не бе звъняла от октомври 2020 г., когато би в знак на почит към паметта на жертвите при атентата край базиликата "Нотр Дам" в Ница.

„Винаги е много трогателно да чуеш камбаната на Емануел. Това се случва рядко.  Много е трогателно и красиво да видиш как катедралата "Нотр Дам" прозвънява от солидарност в такива случаи и отправя  послание за мир и надежда“, смята парижанин.

„Дойдох тук, за да изразя своята солидарност с украинците. Аз съм майка и баба, и мисля за всички семейства и деца, които страдат, физически и психически, изпитват страх, причинен от звука на бомбите, от това, че трябва да се крият в мазетата си... горките те", сподели и Вероник Делормел.

Църковни камбани звъняха също в Берлин, Кентърбъри, Мадрид, Варшава и Виена. 

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.