Образувал се е кратер с диаметър между 10 и 20 метра

Стара ракета, която от години се носи в Космоса, се разби в Луната със скорост от над 9330 км/ч. Ударът е предизвикал нов кратер на лунната повърхност, но е бил от другата страна на Луната, която не е видима откъм Земята. Учените предполагат, че кратерът, който се е образувал след удара, е между 10 и 20 метра в диаметър.

Скоростта на ракетата, траекторията й и очакваното време на сблъсъка са изчислени с помощта на земни телескопни наблюдения.

Росксомос прекратява доставките на ракетни двигатели за САЩ

Върху ракетата са действали само силите на гравитацията и слънчевата светлина. Идентифицирането й е предмет на дебат, тъй като няма официален орган, който да проследява космическия "боклук".

Първоначално изследователите смятат, че ракетата е била на SpaceX, но по-късно са установили, че е ускорител от трета степен на Chang'e 5-T1, стартиран през 2014 г. като част от програмата за изследване на Луната на китайската космическа агенция.

Пекин отрече ракетата да е негова, като заяви, че въпросният ускорител е влязъл безопасно в земната атмосфера и е бил напълно изпепелен.

Луната е пред сблъсък с 3-тонен космически отпадък

Космосът е пълен с отпадъци от космически ракети и носители, но това е първият път, в който учените успяха да прогнозират неволен и неконтролиран сблъсък с Луната.

През годините е имало умишлени сблъсъци на космически кораби с Луната с научни цели, като например по време на мисиите на Аполо за тестване на сеизмометри.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС