Мария Йотова влезе в едно такова укритие

Следващата седмица предстои за бъде активиран национален електронен регистър на бомбоубежищата и скривалищата на територията на страната. В момента са единици хората, които знаят къде трябва да отидат, ако се наложи.

По време на изслушване в парламента тази седмица главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, обясни, че бомбоубежищата в страната са конструктивно здрави. В България има общо 704 скривалища и противорадиационни укрития. 153 са за защита от радиационно замърсяване.

Скривалищата от първа категория в добро техническо състояние са 31 броя. От втора категория, в задоволително състояние, са 187, в лошо техническо състояние са 165 броя, а неизползваеми са 101 броя. Според Николов бомбоубежищата се проверяват ежегодно.

Собствеността е различна – някои са държавна собственост, други на МВР, някои са в производствени обекти.

Мария Йотова влезе в бомбоубежището на 31 училище и показва как изглежда. То е 1400 квадрата и е предвидено за 680 души. Ключ от него имат около 10 души, работещи в училището. Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.