Доц. Григор Сарийски: Трябва да забраним износа на зърно

"Всичко зависи от това докога ще продължат военните действия. Сега е период, в който се тече подготовка за сеитба. Правилно Зеленски е освободил от мобилизация хората, които са заети с това. Но има приказка, че където минават танковете през полята, комбайни не вървят", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS бившият министър на земеделието Нихат Кабил.

Той припомни, че Русия и Украйна са основни износители на зърно не само в Европа.

"Всички са разтревожени за цените на базовите земеделски култури, което ще се отрази и на енергоносителите, горивата, азотните торове, все консумативи, безкоито реколта не може да има", добави Нихат Кабил.

"Ако 5 милиона души напуснат Украйна, 35 остават в една разнебитена държава, която не е успяла в пълна степен да засее своите площи. На тях ще помогне ЕС, за да няма хуманитарна катастрофа. Това ще рефлектира и върху нас, продоволствената ни сигурност", подчерта бившият земеделски министър и изказа удовлетворение, че за първи път у нас се говори така сериозно за продоволствена сигурност.

За него е невъзможно България и Румъния да заместят Украйна и Русия в добива на зърно.

"96% от слънчогледа за олио идва от Украйна. Цената на олиото ще бъде функция на цената на световния пазар. Много е важно ние какво производство на слънчоглед ще направим. Вдигна се цената на горивата, на азотните торове, всичко се отрази на земеделските производители", добави Нихат Кабил.

Според него у нас спешно трябва да се преразгледа политиката за ДДС на продуктите от малката кошница. 

"Не може да се очаква, че в Украйна ще се получи добивът, който е бил преди, след като 40% от най-плодородната земя сега е терен на военни действия. Русия и Украйна държат близо 1/4  от световната търговия със зърно", каза и доц. Григор Сарийски от Институт за икономически изследвания на БАН. 

"Увеличението на цените на газа извади от бизнеса много оранжерии, което означава по-малка реколта, недостиг на продукти. Когато се изхвърли някой от бизнеса, връщането му е изключително трудно. Насаждането на паниката ще доведе до спад на покупателната способност, до фалити на предприятия. Паниката обхваща и борсите, това ще доведе до срив в цялата верига на добавена стойност", смята експертът.

Доц. Сарийски информира, че Русия от 2015 се грижи за своята продоволствена сигурност, което е причина санкциите да не предизвикват бунтове в страната и сваляне на правителството.

Според него първото, което трябва да се случи у нас, е да се преустанови износът на зърно.

Относно това, че премиерът заяви, че не можем да не внасяме горива от Русия, доц. Сарийски заяви, че ние не подлежим на самостоятелни решения, но благодарение на Германия нямаме ембарго за газа.

За инфлацията той каза, че на годишна база тя вече е почти двуцифрена, и то отпреди войната, което означава, че ще продължава да расте. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.