Пореден ден с високи цени отчетоха борсите в Европа

Пореден ден с високи цени на природния газ, отчетоха борсите в Европа. В сравнение с рекордите от вчера, днес синьото гориво се търгува с между 500 и 700 долара по-евтино и вече струва 2 700 долара. Енергийни експерти обаче прогнозират, че скоро може да се очаква нов скок.

След като вчера цената на природния газ достигна абсолютни рекорди на европейските борси, днес тръгна надолу.

„Спотовите цени минават 2700-2600 днес, ако говорим в долари“, посочи енергийният експерт Еленко Божков.

Еленко Божков: Ще има сериозно увеличение в цената на природния газ от април

За икономистите спадът не е успокояващ. По думите им настоящите цени на синьото гориво ще засегнат производителите на торове, химичната и петролна индустрии и топлофикациите.

„Има няколко стъкларски завода, има няколко газови завода, които употребяват газ - това ще бъдат основните потърпевши”, обясни икономистът Любомир Дацов.

„Това е такъв удар, удар под пояса, както се казва, виждаш колко си уязвим“, добави Лъчезар Богданов.

Енергийният експерт Иван Хиновски смята, че Европа е попаднала в икономическа клопка на „Газпром“. Въпреки че руската енергийна компания все още изпълнява доставки към Западна Европа.

„С хитри трикове намалява количества, когато трябва, има ограничение, не изпълнява заявки за по-високи количества. Всичко това е пазарна тактика“, подчерта Хиновски.

Премиерът: България не може да си позволи санкции срещу Русия за газ и петрол

Според специалисти Европа се готви скоро да наложи ембарго върху руските доставки на газ.

„Ако цяла Европа смени енергийната си политика, това по някакъв начин ще засегне и нас“, коментира Богданов.

„Европейският съюз - без руския газ не може да оцелее. Просто няма достатъчно количества газ в целия свят“, е мнението на бившия зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев.

Експертите предупреждават, че заради тенденциите на борсите цената на природния газ в България може да се увеличи с 30% през април.

„Ако тези цени се запазят, увеличението на цената на газа сигурно ще е и по-високо“, уточни Куюмджиев.

Радев: Ако искаме да унищожим икономиката си, да подкрепим санкциите за газ и петрол срещу Русия

Последваха призиви за спешни мерки.

„Да се търсят възможности и то спешно за втечнен газ, например, от Алжир“, каза Божков.

Цените на металите също се покачват. Вчера тон алуминий се търгуваше за над 4000 долара на Лондонската борса. Тон мед достигна близо 11 000 долара, а цената на златото надхвърли 2000 долара за унция.  

„България изнася мед, злато, така че част от българската индустрия ще спечели от тази ситуация”, посочи икономистът Стоян Панчев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.