Редица страни нямат толкова голям принос в световната история, добави той

Благодарение на България спасените евреи научиха за Холокоста само от разкази. Това каза в ефира на „Денят на живо” Яков Джераси, председател на Международната фондация „България” по повод 10-ти март- денят, в който отбелязваме спасението на българските евреи. По думите му приносът на България по спасяването на хиляди евреи е огромен.

„Това не може да се каже за други страни. Когато имахме нужда от тях, тяхната подкрепа я нямаше. Моите родители научиха за Холокоста едва, когато пристигнаха в Израел. Те никога не разбраха колко голям е ужасът. Жителите на София бяха пръснати из страната, за да бъде по-трудна тяхната депортация.Моите родители също живееха в София. Баба ми и дядо ми бяха във Видин. Един ден казаха на евреите, че могат да се връщат у дома”, споделя той.

Джераси коментира още, че не са основателни обвиненията, че България не е направила достатъчно за спасяването на македонските евреи.

Той добави, че 10 март е важна за отбелязване дата, но е добре да се помисли и такава, която акцентира на българския принос.

„Предлагаме да има ден, който да обръща внимание и на по-малките страни, които не са дали множество големи личности в световната история по темата, но са направили велики неща, за разлика от други нации. Важно е да има ден, който да почита стореното от България по спасяването на евреите”, каза още той.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.