Това съобщи руският медиен регулатор Роскомнадзор

Русия спря достъпа на гражданите си и до Instagram. Решението на медийния регулатор, идва след като компанията Meta разреши потребителите да приканват към насилие срещу руснаци. И дори да отправят призиви за смърт на президентите Владимир Путин и Александър Рукашенко. От Русия определиха мета за екстремистка организация.   

Ударите между Русия и компанията Meta тръгнаха от информация, изнесена от Ройтерс. Според вътрешна информация на агенцията потребителите на Facebook и Instagram в няколко държави открито ще могат да призовават към насилие срещу руснаци и дори към унищожаването на президентите на Русия и Беларус.

„Тази информация изисква изключително внимателна проверка и потвърждение. Трудно ни е да повярваме, но ако е истина, ще се наложи да вземем мерки и да спрем дейността на компанията”, каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Говорител на Meta уточни, че промяната в политиката им относно речта на омразата не засяга обикновените руски граждани.

„Това е информационна война. Нещо повече – това е война, насочена директно към руските граждани, която използва американските платформи. А този, който е заповядал това, трябва да знае - въпреки че в момента не е в Русия – ще го открием. Ще го доведем тук, за да се изправи пред съда и да бъде наказан”, каза Вячеслав Володин, говорител на Долната Камара на парламента.

 А Руското посолство в Щатите настоя правителството във Вашингтон да спре "екстремистките дейности" на компанията-майка на Facebook. У нас решението на Meta също получи своя отзвук.

„Гледайте на тях като на доброволци, които са се включили във войната – както има хора, които си обличат защитното облекло и отиват на война в Украйна”, каза медийният експерт Георги Лозанов.

 „Трябва да спрем да гледаме на социалните мрежи като платформи, които осигуряват свобода на словото”, смята доц. Александър Христов, PR експерт.

Но от първия ден на инвазията в Украйна всяка секунда потребители заливат социалните мрежи с видеа и снимки – от мястото на събитието. И материалите им са гледани от стотици хиляди потребители.

Според експертите обаче популярните онлайн лица често са използвани за пропаганда.

„Гласът на защитниците силно се пренесе и става още по-креслив в социалните мрежи”, каза Лозанов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС