Посланикът на САЩ у нас посети бежанци, които търсят работа в страната ни

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа вчера посети бежанци, които търсят работа в страната ни. Тя описа първата си среща с хората от Украйна на трудовата борса в базите на „Ню Бояна Филмс”.

„Това е нехуманна, неоправдана война. Кадрите по телевизията предизвикват емоции у всеки. Видяхме с очите си тези майки с деца, разговаряхме с тях, помагахме им, беше разтърсващо. Броят на атаките срещу цивилни цели нараства и виждаме повече смърт и повече бежанци. Вече два милиона и половина души напуснаха Украйна и то само за две седмици. В България влязоха над 70 000 бежанци”, посочи Мустафа.  

За да се справим с кризата, по думите на американския посланик у нас, трябва да сме обединени. „Не само работа, на тези хора ние предлагаме правна подкрепа, дневна грижа за децата им, образование за учениците и студентите. Когато човек знае, че има общност, която може да ги подкрепи, да ги прегърне и да се погрижи за тях - това е най-важното. Българското общество е тук, за да ги подкрепи. Ние, като ваши партньори, като американска общност, също сме тук и заедно им казваме „Не сте сами. Обединени сме с Украйна”, добави посланикът.

Най-голямата надежда остава войната в Украйна да приключи с мир. „Всички се надяваме това да приключи бързо. За нещастие, виждаме, че атаките срещу цивилни цели продължават, а разрушенията и броят на жертвите нарастват. Иска ми се да можех да кажа нещо по-позитивно. Но това, което можем да направим, е да сме обединени. Това, на което ставаме свидетели, е единен отговор. Толкова много държави, включително България, са готови да помогнат по всеки възможен начин. Това, което виждате тук, като подкрепа, го виждате и в много други страни. Всички те казват - ще се изправим срещу тази агресия. Независимо със санкции, или с финансова помощ за хората в нужда”, подчертава Херо Мустафа.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.