Донорът е от Благоевград, изпаднал в мозъчна смърт след инсулт

Двама мъже получиха шанс за нови бъбреци. Донорът е мъж на 48 години от Благоевград, изпаднал в мозъчна смърт след на хеморагичен инсулт.

Бъбреците са трансплантирани на двама мъже с хронична бъбречна недостатъчност в "Александровска" болница. Единият реципиент е на 48 години от гр. София и е на хемодиализнодиализно лечение от 4 години, а другият е на 42 години от гр. Пещера, на хемодиализно лечение от 2020 г. Избрани са с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи.

След интервенцията, трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.

Екипът на УМБАЛ "Александровска" изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент! 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.