Разказ на проф. Михаил Станчев

Проф. Михаил Станчев е в родината си от два дни. Но съзнанието му все още е там, на 1600 километра, в ужаса в Харков.

„Не мога да свикна, че сутрин мога да стана и да отида на разходка. Привечер си гледам часовника. Питат ме защо го правя, отговарям им, че комендантския час наближава. Още живея с това”, споделя той.

Но да бяга от войната не е първият му избор.

„С жена ми решихме да останем вкъщи, защото се страхуваме от мародери, изгасихме лампите, както казаха. Четири човека недалеч от мен излязоха от бомбоубежище да си вземат вода и загинаха. Едно семейство изгоряха живи в колата, в която попадна снаряд. Жена загина в жилищен блок, след като ракетата улучи направо в кухнята и откъсна крака й, тя за съжаление почина в болницата”, разказва Станчев.

Дори и това не извежда проф. Станчев и съпругата му от тяхната крепост – дома им. Двамата правят всичко възможно да издържат психически на ужаса. И дори подхождат с хумор.

„Казах на съпругата си: „Ставай, бомбардират ни.”. Тя каза: „Спя, кажи им да почакат до 11 часа”, шеговито споделя той.

Преломният момент идва в нощта на 1 срещу 2 март.

„Това беше най-страшната нощ в сравнение с другите. Прекарахме нощта на пода, в коридора. Най-лошото, ако си вкъщи и стъклата се счупят е, че просто ще те посекат. Много хора загинаха така – затова се пазехме в коридора”, добавя той.

Три дни евакуацията му дори през зелените коридори е неуспешна. Но в 9 часа на 6 март се качват на влак. Вечерта са в централна Украйна. А близо седмица по-късно – в България. Ръка за ръка със своята съпруга.

„Много от моите приятели останаха. Като свърши тази лудост, ще се върнем, разбира се. Днес мой приятел ми се обади и каза, че съпругът на сестра му излязъл за хляб и не се върнал, намери ли го убит. Моят квартал, слава Богу, който се казва „Българка” и улицата, на която съм – улица „Българска”, няма големи разрушения”, казва още проф. Станчев.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.