Вижте как да поддържате естествената тъкан

Ленът е една от най-старите и обичани тъкани за облекло и домакински принадлежности. Той е естествен, издръжлив и винаги стилен, а с правилната грижа ще продължи да изглежда красив дори години напред.

Тази публикация ще ви покаже, как да извлечете най-доброто от тази невероятна материя, с някои практични съвети как да перете спалното бельо и съвети за най-добрия начин да го изсушите.

Редовното пране всъщност е добро за спалното бельо от лен, защото  го омекотява и му придава прекрасен свеж вид. Това означава, че спалното ви бельо ще продължава да се подобрява с всяко пране. Така че,  можете да се наслаждавате на това качествено спално бельо всеки ден, вместо да го пазите за “специален случай”.

Лененият плат издържа на замърсявания много повече от другите текстилни изделия. Това гарантира, че тъканта може да издържи на нормално износване и пране – спалното бельото с по-лошо качество може да се износи.

Също така си струва да се отбележи, че влакната в бельото могат да се свият при първо пране. За да се намали свиването, винаги трябва да  проверяваме инструкциите и етикетите за грижа за текстила. Ленени дрехи, покривките за маса и спално бельо  обикновено  не се нуждаят от накисване . Въпреки това, ако перете ленен плат за първи път, можете да го накиснете за кратко в хладка вода преди прането, за да избегнете намачкване.

Можете да използвате препарат за отстраняване  на петна върху по-силни замърсявания преди пране, но избягвайте използването на белина, тъй като тя отслабва влакната и може да повлияе на цвета на цветното спално бельо. Използвайте мек перилен препарат – избелващите частици в обикновен прах за пране могат да накарат естествените цветове на бельото да избледнеят. Белите, чисти ленени изделия без специални покрития, като щампи, могат да се перат в гореща вода,  при температури до 95°C.  Обикновено препоръчваме да използвате настройка на 60°C, тъй като по-високите температури водят до по-бързо износване на бельото.

Важно е да знаете също, че никога не трябва да сушите в сушилня  лененото спално бельо, защото това води до свиване на тъканта, както и до много намачкване. Винаги следвайте инструкциите за грижа на производителя върху етикета, прикрепен към спалното бельо.

Източник: Магазин за спално бельо - spalno-belyo.com