Кои са великите пилоти на F1?

Наближава началото на стартовете от Гран При и като фенове, сигурни сме, че нямате търпение да се насладите на състезанията, като гледате Формула 1 онлайн.

Днес обаче няма да говорим за новия сезон, а искаме да ви запознаем с някой от най-великите пилоти от F1 за всички времена.

Източник снимка: unsplash.com

5 - те най-велики състезатели на Формула 1 за всички времена

Джим Кларк

Шотландецът Джим Кларк е най-добрият и популярен пилот на своето време. Започва да се състезава през 1960 година в Шотландия, като участва основно в автомобилни ралита.

Дебютът си във Формула 1 прави през 1960 година за Гран при на Холандия. По-късно същата година участва и в Гран при на Белгия, където финишира на пета позиция.

Триумфът му идва през 1963 година, когато печели седем от десетте състезания от Формула 1 и поставя рекорд, който дълги години нито един друг пилот не може да постигне.

Преди да изгуби живота си при катастрофа по време на състезание от Формула 2 в Германия през 1968 година, Джим Кларк има 33 полпозиции и 25 победи от 72 старта във Ф1.

Хуан Мануел Фанхио

Фанхио печели пет световни първенства през 50 - те години на миналия век. И го прави, състезавайки се за четири различни отбора - Alfa Romeo, Ferrari, Mercedes - Benz и Maserati.

Макар, че тогава времената са били различни и са се провеждали много по-малко състезания, успехът на Фанхио не може да бъде отречен.

Аржентинецът остава в историята на Формула 1 със своите 29 полпозиции, 48 старта на предни позиции и 24 победи от 51 старта на Гран При Шампионата.

Айртон Сена

Роден в Сан Пауло, Бразилия в семейството на собственици на фабрики, Сена започва да се състезава с картинг едва 13 годишен. Талантлив, умен и

амбициозен, няколко години по-късно младият пилот се мести в Англия, където започва да се състезава с едноместни автомобили.

След като печели няколко шампионата от Формула 3, през 1984 година Сена прави дебюта си и във Формула 1. Първите му стъпки като състезател във F1 не са от най-лесните. Първоначално се състезава за нискобюджетен екип, с който достига едно 9 - то място и две 3 - ти места през 85 - та и 86 - та година.

Най-големите му успехи идват, след като преминава към отбора на McLaren, където се конкурира със съотборника си Ален Прост. Двамата доминират през сезон 1988 - а, където печелят всички етапи от състезанията за Формула 1.

През следващата година конкуренцията между двамата пилоти продължава, но Сена е дисквалифициран и победата е на Прост. През 1990 година Айртон се мести в отбора на Ферари, с който печели Шампионата.

През 1994 година бразилският пилот се състезава за Уилямс, но трагично губи живота си при катастрофа по време на Гран при на Сан Марино.

Михаел Шумахер

Той все още поляризира мненията и няма съмнение, че е прекрачвал границата по-често, отколкото е необходимо. Но Михаел Шумахер си остава велик пилот за всички времена не само, защото спечели седем световни първенства, 91 състезания и “чупи” всеки рекорд, който може да бъде „счупен”.

Той е впечатляващ и сложен персонаж, който притежава способността да управлява колата си на границата и същевременно с това да остава напълно спокоен, за да вземе възможно най-практичните и разумни решения.

Без съмнение Михаел Шумахер е един от най-великите пилоти на Формула 1 на всички времена.

Пилотът преустанови рязко кариерата си, след като през 2013 година по време на ски падна и получи мозъчна травма. Шумахер беше в кома от декември 2013 до юни 2014 година.

Сигурни сме, че днес не пропуска да гледа Формула 1 онлайн , за да следи отблизо кариерата на сина си, който върви по неговите стъпки. А ние му пожелаваме да се възстанови напълно.

Източник снимка: unsplash.com

Люис Хамилтън

Кариерата на Хамилтън не е приключила и той още печели състезания и чупи рекорди, но със своите 98 победи и 171 изкачвания на почетната стълбичка британецът вече е заслужил мястото си сред най-великите пилоти на Формула 1 за всички времена.