Капитан Христо Папукчиев заяви, че българската, украинската и руската църква могат да организират хуманитарна акция за блокираните моряци

Над 100 кораба са блокирани заради войната в пристанищата на Украйна, 2 от тях са български, единият е в Одеса, друг в Мариупол.

"17 български моряка са на кораба в Мариупол. Вода и храна имат нашите, но провизиите намаляват. Наближава хуманитерна криза, тя е неизбежна. Нужни са мерки, за да не стига до крайни ситуации. За момента те са добре, постоянно поддържаме връзка", това каза за "Денят на живо" корабният мениджър Даниел Стефанов

"Бе взето решение за безопасен син коридор за извеждане на блокираните кораби. Военните действия не се водят близо до пристанището.

"Депозирахме писмо до Министерство на външните работа и транспорта, за повече ивициативност. Този въпрос трябва да се постави на масата на преговорите", смята Стефанов.

"На 15 февруари Joint War Committee, представители на застрахователни морски дружества, обявиха черноморските пристанища на Украйна, Русия и в Азовско море за райони с повишен риск. Още на 15 февруари тези кораби, които сега са блокирани, собствениците е трябвало да предприемат мерки, отказване или прекратяване нна товарни дейности" това каза и Христо Папукчиев, капитан далечно плаване. 

За него не е ясно дали навреме са били уведомени корабособствениците, както на тези с български моряци, коита вероятно плават под малтийски флаг, така и на всички останали.

"Налагането на различни ембаргови ситуации създава условия за липса на комуникация", допълни той.

"По начало всяка инициатива от Международната морска организация не дава добър резултат в очаквания срок, това се отнася и за решението за свободните сини коридори. Организацията работи малко инертно. Двете воюващи страни би трябвало да осигурят безопасно извеждане на корабите, а има слухове, че вече има минирани полета в морето", каза още капитанът.

"Не може кораб да бъде напуснат от абсолютно всички, трябва да остане някой да извършва определени дейности, ако остане пуст, може да се упражни пиратско право и съдът да бъде обявен за "свой" от всеки", разясни Христо Папукчиев.

"Светият синод може да организира хуманитарна акция заедно с украинската и руската църква, политиците не се разбират, но  църквите могат да намерят общ език. Моряците сме вярващи и нашите първи приятели в чужди страни са църковните общности", обяви капитан Папукчиев.

Според него Черно море вече е милитаризирано и войната може да дойде и към нас, ако политиците и дипломатите не решат кризата.

"Има още стъпки за това. Ако има минни полета, мините могат да дойдат до нашитне брегове", заяви Христо Папукчиев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.