"Емоционалната реч на Зеленски няма да промени позицията на САЩ по отношение военната помощ за Украйна", смята политологът Любомир Топалов

"Единодушно бе отхвърлена идеята за интернационализация на войната, защото това е сигурен начин тя да се превърне в пълномощабна. Зеленски търси военна подкрепа, но няма да я получи, защото това означава война между Русия и НАТО. Всяка стъпка към интернационализация на конфликта означава война Русия - НАТО", това каза в "Денят на живо" Любомир Кючуков, дипломат, бивш зам.-министър на външните работи.

"Цели се всичко като действия срещу Русия да бъде синхронизирано. Стратегията без дипломация и преговори ще продължи конфронтацията. Няма да се реши проблемът без диалог. Рано или късно ще се стигне до някакво споразумение, важно е това да се случи преди да има прекалено много жертви", отбеляза той.

"Преговорите не са спирали и преди войната. Най-много Франция и Германия се стремяха да предотвратят този конфликт. В момента отново Германия и Франция търсят решение, както и Турция и Израел, което е интересно, тъй като Израел е най-близкия партньор на САЩ, но те също така не са осъдили директно действията на Русия, като вероятно има значение и заявлението от руската стране, че цели денацификация на Украйна", каза бившият зам.-министър на външните работи.

За Любомир Кючуков българската позиция трябва да бъде като член на НАТО.

Той прогнозира, че няма да има нов световен ред след войната, защото сега се разрушава настоящият ред, но негово място не идва нов.

Политологът Любомир Топалов от САЩ смята, че емоционалната реч на Зеленски пред Конгреса на САЩ едва ли ще доведе до промяна на позицията американското правителство относно военната помощ за Украйна.

"Президентът на Украйна започва да разбира, че изпращане на самолети за тях ще доведе до въвличане в конфликта САЩ и НАТО, което няма как да се случи", убеден е той.

"Зеленски е разочарован от това, но поиска и военни установки, които са на въоръжение в някои от страните на НАТО", допълни политологът.

Според него има пресечни точки между републиканците и демократите относно това Русия да бъде наказана за агресията.

"Американците като цяло симпатизират на украинците, но не са готови да видят войниците си в Европа", смята Любомир Топалов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.