В него ще участват световно известни балетисти от Русия и Украйна, Аржентина, Куба, Франция и Япония

Световно известни балетисти от Русия и Украйна, Аржентина, Куба, Франция и Япония се събират в събота на гала представление, за да набавят средства за Украйна и да изпратят послание за мир. „Като артисти ние имаме талант и трябва да използваме този талант, за да покажем това, в което вярваме“, каза пред АФП украинецът Иван Путров, съорганизатор на събитието, което ще се проведе в Лондонския Колизеум на Английската национална опера, предаде БГНЕС. „Изкуството има глас и този глас искаме да използваме“, каза Путров, който беше главен танцьор в престижния лондонски Кралски балет от 2002 до 2010 г.

Години ще отнеме разминирането на Украйна след войната

Путров и румънската балерина Алина Кожокару репетираха в Киев и решиха да мобилизират света на балета за този „хуманитарен призив“ срещу руската инвазия. Сега те обединиха екип от изключителни танцьори, за да „съберат средства, които ще спасят човешки животи“, каза Путров. Посланието е не само за Запада и Украйна, но и за Русия. „Някои руснаци ще ни чуят и ще издигнат глас, защото това, което се случва, е възмутително“, каза той.

Сред звездите на сцената ще бъдат рускинята Наталия Осипова, аржентинката Марианела Нунес и японката Фуми Канеко, всички от Кралския балет, както  и французинът Матийо Ганио от Парижката опера. Украинката Катя Ханюкова, испанската Айтор Ариета и американката Ема Хоуз от Английския национален балет също ще се изявят.

Гала концертът се надява да събере над 100 000 британски лири (130 000 долара, 120 000 евро) за благотворителния колектив на Британския комитет за бедствия (DEC), който включва Британския Червен кръст и помага на жертвите на войната. „Уместно ли е изкуството при толкова ужасни обстоятелства? Разбира се, че е така, защото дава надежда, вдъхновява хората“, каза Путров.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook