Идеята е мярката да влезе в сила от 1 април 2022 г.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи премахването на зеления сертификат за влизане в България от страните от Европейския съюз. Това обяви той пред TravelNews, като допълни, че идеята е обсъждана днес и ще бъде внесена следващата седмица в здравното министерство.

Целта е прибиращите се българи и туристите от ЕС да влизат свободно у нас без ваксинационен сертификат и без отрицателни тестове за COVID-19. При одобрение трябва да бъде издадена заповед от здравния министър Асена Сербезова.

ДО ЧУЖБИНА И НАЗАД ЗА ВЕЛИКДЕН: Кои страни изискват зелен сертификат

Идеята е мярката да влезе в сила от 1 април 2022 г., за да може да обхване априлската ваканция, през който период ще има големи пътувания в чужбина на българите с децата им. Затова настояват и туроператорите.

„За всички останали държави извън ЕС ще предложим да остане вариантът със списък”, каза доц. Ангел Кунчев и подчерта, че в него ще се уточнява от кои трети страни ще се допуска свободно влизане, с ваксинационен сертификат, с тестове или задължителна карантина. Това ще става периодично в зависимост от заболеваемостта в съответната страна, допълни той.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че дирекцията по опазване на общественото здраве работи по въпроса и другата седмица ще вземе решение.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: travelnews.bg