Край на извънредната епидемична обстановка у нас

Правителството няма да удължава срока на извънредната епидемична обстановка у нас след 31 март. Това означава, че считано от 1 април 2022 г. отпадат следните мерки:

- носене на защитна маска за лице в закрити обществени места;

- спазване на физическа дистанция;

- ограничения в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито;

- ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища;

- забрана за свиждания в болниците и социалните услуги;

- изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.

Решението е взето, след като темата беше детайлно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета няколко пъти през последния месец. Водещо е разбирането, че след като вече близо две години страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка, към настоящия момент ситуацията се следи и управлява по предвидим начин и не е необходимо ново удължаване на срока и запазване на ограниченията за гражданите и бизнеса, съобщават от Министерския съвет. 

Доц. Кунчев предлага отпадане на зеления сертификат за влизане в България

Към момента тече договарянето на новия Национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, независимо от обявена епидемиологична обстановка.

Следващата седмица на законодателно ниво ще бъдат разгледани промени за предлагането на работещи решения, които да влязат в сила от 1 април. Целта е по-доброто управление на ситуацията в системата на здравеопазването, да се гарантира адекватното лечение на пациенти с COVID-19 и да се предвидят възможности за въвеждане на ситуационни и регионални мерки при необходимост.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.