Говорителката на руското външно министерство каза, че ще бъде потърсена отговорност на всички виновници

Русия обвини украински войници в сериозно малтретиране на руски военнопленници и арестува двама заподозрени, каза днес руският депутат Владимир Шаманов, цитиран от ДПА.

Шаманов, който е заместник-председател на комисията за развитие на гражданското общество към Държавната дума, заяви, че руските специални сили са задържали двама заподозрени войници, които също така са били членове на фенклуба на украинския футболен клуб "Металист" (Харков).

Изявлението беше направено, след като в неделя в социалните мрежи беше споделено видео, което, както изглежда, показваше мъже в украински униформи да прострелват в краката предполагаеми руски военнопленници.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че ще бъде потърсена отговорност на всички виновници.

Според главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни става дума за фалшиви твърдения.

ПРЕГОВОРИТЕ: Русия и Украйна обсъждат гаранции за сигурност и прекратяване на огъня (СНИМКИ)

"Подчертавам, че членовете на украинските въоръжени сили и другите законни военни формирования стриктно спазват нормите на международното хуманитарно право", написа той във Facebook.

В същия дух се изказа и Службата за сигурност на Украйна, която заяви, че отношението към военнопленниците е съгласно Женевските конвенции.

Украинският президентски съветник Олексий Арестович обаче каза, че ще има сериозно разследване и че не може да се изключи възможността за "крайни прояви" от страна на украински войници.

Ръководителят на руската делегация на преговорите с Украйна Владимир Медински заяви, че Москва е изразила протест пред украинските представители във връзка с видеото. По думите му украинската страна е обещала решителни действия срещу отговорните, ако те бъдат заловени, посочва ДПА.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА